Wortelopdru

Wortelopdruk

Wortelopdruk is een veel voorkomend probleem in de buitenruimte. Dit zorgt regelmatig voor onwenselijke en onveilige situaties. De oplossing? Halfverharding.

Wat is wortelopdruk?

Een boom groeit niet alleen boven de grond, ook de wortels blijven groeien. Om gezond te blijven haalt een boom zuurstof, vocht en voeding uit de bodem. Als de wortels dit niet meer kunnen vinden – bijvoorbeeld door verdichting of droogte van de bodem – zullen de wortels omhoog gaan groeien. Op het moment dat die wortels dikker worden, duwen ze de verharding opzij: stoeptegels komen omhoog of er ontstaan scheuren in het asfalt.

Een voor de hand liggende oplossing is het wegfrezen van de overlastgevende wortels en het frezen van asfalt of herleggen van verharding.. Echter is dit wel een dure oplossing die binnen afzienbare tijd teniet is gedaan. De kwaliteit van de bodem is er immers niet op vooruit gegaan en de wortels zullen dus op termijn weer naar boven komen. Daarnaast kan het wegfrezen van boomwortels gevolgen hebben voor de stabiliteit en conditie van de boom. In deze situatie biedt halfverharding uitkomst.

Voordelen van halfverharding

  • beperkt schadebeeld: oneffenheden zijn minder direct zichtbaar;
  • meer zuurstof en lucht in de bodem;
  • ontlasting van het riool: regenwater kan in de bodem zakken;
  • natuurlijke uitstraling;
  • financieel aantrekkelijk alternatief voor asfalt en verharding.

Eerlijk verhaal

Voor de levering van halfverharding werken we samen met verschillende leveranciers. We zitten dus niet vast aan een beperkt assortiment. Zo kunnen we u eerlijk en onpartijdig van het beste advies voorzien.