Actueel

Opknapbeurt Heemtuin te Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE Groot onderhoud aan de Heemtuin, het is heel hard nodig. Wethouder Hans Marchal verrichte vorige week de eerste handeling en haalde dode buxussen weg in de kruidentuin. Nu kan de werkgroep samen met de gemeente aan het werk om van de heemtuin aan de Hoge Hoffweg weer een prachtig stukje Wijk te maken.

Een enthousiaste groep vrijwilligers zet zich in voor dit prachtige stukje natuur. Begin januari werd samen met de werkgroep Landschapsbeheer en de buitenploeg van de gemeente al het nodige werk verzet. Er is gesnoeid, schietwilgen zijn teruggezet aan de waterkanten en een deel van het griend is afgezet. Half januari schonk VNMW/IVN een prachtig informatiebord aan de gemeente en de inwoners. Wethouder Hans Marchal onthulde destijds het bord ‘In Vogelvlucht’, gemaakt door Ruud Waltman. Hierop een plattegrond van de heemtuin met een duidelijk overzicht van de verschillende onderdelen van de tuin, zoals de kruidentuin, de poel, het moerasbos en het nat hooiland.

NU ECHT VAN START Afgelopen week werd een begin gemaakt met de revitalisering. In aanwezigheid van de vrijwilligers van de heemtuin en Eric Spies en Simone Dorbeck van de gemeente, verwijderde wethouder Hans Marchal de dode buxussen in de kruidentuin. Hij vertelde blij te zijn met het enthousiasme van de vrijwilligers. “Zo kan de heemtuin de komende 30 jaar weer vooruit. Als gemeente bieden wij een uitgestoken hand en helpen graag als dat mogelijk is.” De firma V.d. Bijl & Heierman bv, die ook bij het kasteelpark werkzaamheden verrichtte, gaat ook hier aan het werk. Zo wordt het braamstruweel naast de akker verwijderd, krijgt de poel een diepere put, worden de plantvakken in de kruidentuin geschoond en wordt de grond verbeterd. Ook het straatwerk wordt aangepakt, zodat er weer mooie begaanbare paden komen. Op een stukje grond bij de akker wordt de grond uit de poel, het hooiland en de kruidentuin gestort. Dit wordt een bloemenheuvel.

Bron: https://wijksnieuws.nl/lokaal/heemtuin-wijk-bij-duurstede-krijgt-opknapbeurt-549037